Výborný salát s pšeničnými zrny bio Kamut
Co je to Kamut? Jak udělat vynikající salát s čerstvou zeleninou. Já jsem si na tomto salátu moc pochutnala.
Co je to Kamut
Kamut je druh pšenice pěstovaný výhradně v podmínkách ekologického zemědělství. Je to čistý druh bez jakýchkoliv genetických úprav.Kamut obsahuje o 20-40 % více bílkovin než běžná pšenice. Má vysoký obsah nenasycených mastných kyselin, zinku a hořčíku, posiluje tak imunitní systém.
Kamut může být vhodnou alternativou pro lidi trpící alergií na běžnou pšenici.
4 porce salátu
Ingredience
1 hrnek bio Kamut, pšeničných zrn, uvařených podle návodu1 hrnek cizrny, přes noc namočit, uvařit (nebo si kupte hotovou cizrnu v plechovce)
1 salátová okurka, nakrájená na kostičky
1 oranžová paprika, nakrájená na kostičky
1 velké rajče, nakrájené na kostičky, nebo větvička šery rajčátek
2 velké stroužky česneku, nakrájené na drobno
1 hrnek nasekané plocholisté petržele
2 jarní cibulky, nakrájené na drobno
sůl a pepř
Na zálivku:
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce balzamikového octa
2 lžičky dijonské hořčice
1 lžíce Tamari (druh sojové omáčky)
2 lžíce citrónové šťávy
Příprava
Já si pšeničná zrna i cizrnu namáčím přes noc ve studené vodě. Jinak uvařte podle návodu.V malé misce si vyšlehejte všechny ingredience na zálivku.
Ve velké míse si smíchejte zeleninu, přidejte uvařenou pšenici a cizrnu. Přilijte zálivku. Osolte a opepřete. Dobře promíchejte. Salát můžete nechat před podáváním odpočinout, aby se spojily všechny chutě.
Kdo má rád, může ještě přidat na drobno nakrájené černé olivy.
 
 

 
![Zkoušela jsem dortík dělat s českými ingrediencemi a povedl se mi : )
=== Ingredience ===
2 lžíce Agar vločky Bio (připravit podle návodu) nebo si kupte bio želatinu v DM
2 hustší nízkotučné jogurty
1 lžíčka nastrouhané limetkové kůry
5 lžic čertvě vymačkané limetkové šťávy
1 nízkotučný tvaroh
1 grahamové sušenky, balení má obvykle 500 g, spotřebujte množství, aby jste z rozdrcených sušenek vytvořili krustu cca 5 mm, já jsem spotřebovala 2/3 balení
3 lžíce javorového sirupu
1 bílek, rozšlehaný vidličkou
=== Příprava ===
Rozmačkané grahamové sušenky vyložte do pečící formy a potřete je bílkem. Pečte ve vyhřáté troubě na 175 °C 5 minut. Vyndejte z trouby a nechte schladnout.
Rozpusťte si želatinu podle návodu. Přidejte do směsi limetkový džus a limetkovou kůru.
Nechte trošku schladnout a vlijte do robotu. Vmíchejte 2 bílé jogurty, tvaroh a javorový sirup. Nechte vyšlehat do hladka. Pokud je třeba, přidejte podle chuti limetkovou šťávu nebo javorový sirup.
Směs nalijte na grahamové sušenky do dortové formy a dejte do lednice chladit přes noc, nebo alespoň 2 hodiny.
Můžete dozdobit 1 lžící vyšlehané smetany. Já jsem si svůj dortík ještě dozdobila proužky z javorového sirupu.
Pokud si budete chtít udělat domácí grahamové sušenky, pěkný recept od Irenky najdete [http://www.dieta.cz/pin/0051af1f6304f6f59f449627c2753a35 zde]](/photos/katka.simacek-seznam.cz/small/3de0fc884ddaae0e6c2b18d677e5589f.jpg) 
 

 
 
 
                                                         
                                                         
                                                         
                                                         
                                                         
                                                        
 
                                                         
                                                         
                                                         
                                                        ![=== Ingredience ===
500 g celozrnné hladké mouky
150 g bílé hladké mouky
60 g třtinového cukru
½ lžičky soli
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička skořice
120 g studeného másla, nakrájet na malé kousky
2 lžíce medu
1 lžíce melasy (koupíte ve zdravé výživě, je to tmavě hnědý, velmi hustý sirup, který vzniká při výrobě třtinového cukru - má léčebné účinky na náš cévní systém)
130 ml vody, případně více, pokud by těsto bylo suché
=== Příprava ===
Nejdříve si smíchejte v robotu všechny suché ingredience, potom přidejte na drobné kousky pokrájené máslo, nechte promíchat a směs "zdrobečkovatět".
Vedle si v misce promíchejte med, melasu a vodu. Přidejte do robotu a míchejte dokud nevznikne spojité těsto. Pokud je těsto přiliš suché a nedrží pohromadě, přidejte opatrně, po malém množství, vodu.
Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte alespoň na 1 hodinu odpočinout do lednice.
Předehřejte si troubu na 175 °C. Těsto si vyválejte do plátu tlustého cca 3 mm a vykrajujte libovolné tvary sušenek. Přeneste je na pečící papír a pečte do zlatova cca 15 minut.
Nechte vychladnout na mřížce, skladujte potom v krabičce s víčkem. Nebo si sušenky dejte na mrazák, zabalte si je po menších množstvích do pečícího papíru a do sáčku.
Sušenky jsou výborné i jako základ pro cheescake - zdravý tvarohový dort.
Pěkný recept na cheescake od Katky najdete [http://www.dieta.cz/pin/3de0fc884ddaae0e6c2b18d677e5589f/ zde]](/photos/irena.krejcikova-email.cz/small/0051af1f6304f6f59f449627c2753a35.jpg) 
                                                         
                                                       
Napište svůj komentář. Stačí se jen přihlásit nebo registrovat.