Chléb, který změní váš život
Voňavý domácí chléb plný semínek. Bohatší chléb na vlákninu už snad neexistuje. Navíc v něm není žádná mouka!
Množství na 1 chléb
Ingredience
135 g slunečnicových semínek90 g lněných semínek
65 g lískových oříšků nebo mandlí
145 g ovesných vloček
2 lžíce chia semínek
4 lžíce psyllium - celá semínka (semínka jitrocele indického)
2 lžičky kvalitní mořské soli
1 lžíce javorového sirupu nebo medu
3 lžíce rozpuštěného kokosového oleje (za studena je tuhý) nebo ghee (vícekrát přepuštěné máslo - používané v Indii)
350 ml vody
Příprava
V míse pečlivě smíchejte všechny suché ingredience. Potom vmíchejte javorový sirup, olej a vodu. Vypracujte tužší hmotu, nechte semínka nasáknout. Pokud je těsto příliš tuhé a rozpadá se, přidávejte po lžičkách vodu. Potom pomocí zadní strany lžíce uhlaďte povrch a nechte alespoň 2 hodiny odpočívat. Pokud nespěcháte, nechte těsto odpočívat klidně přes noc. Že je těsto připravené poznáte tak, že drží svůj tvar.Předehřejte si troubu na 175° C. Těsto si dejte v troubě na prostřední pozici v chlebové pečící formě. Pečte 20 minut, potom formu otočte vzhůru nohama, přímo na mřížku a pečte dalších 30–40 minut. Že je chléb upečený poznáte tak, že když na něj poklepete, zní dutě. Před krájením nechte chléb úplně vychladnout. Je to těžké, ale důležité.
Skladujte v polouzavřené nádobě, chléb vydrží chutný i 5 dnů. Můžete ho také zmrazit, je lepší ho před tím nakrájet, aby jste si ho mohli odebírat po jednotlivých krajíčcích.
 
 

 

 
 
 
                                                         
                                                        ![=== Příprava ===
350 g kukuřičné mouky 
200 g hladké mouky (já používám babiččinu volbu)
1,5 ličky soli
cca 250 ml teplé vody na zadělání těsta
slunečnicový olej na smažení
=== Příprava ===
Ve větší míse si smíchejte suché ingredience. Pomalu přidávejte teplou vodu tak, aby jste vytvořili vláčné nelepivé těsto.
Přikryjte útěrkou a nechte těsto odpočívat 1 hodinu.
Těsto rozdělte na 12 dílků, z každého vyválejte placku, tak aby se vám vešla na pánev. Pro snadnější vyválení placky si můžete kuličku těsta vložit mezi potravinářskou fólií nebo pečící papír. Pokud se i přesto těsto lepí, poprašte ho troškou mouky. Pánev s nepřilnavým povrchem si rozehřejte na střední teplotu. Vytvořenou tortilu si na pánvi opečte z každé strany, stačí krátce, necelou minutu, až se začnou objevovat první zlatavé flíčky. Nechceme, aby tortila byla v této fázi křupavá.
Tortilová kola si nakrájejte na 8 trojúhelníčkových dílků. (Jako pizzu.)
V menším hrnci si rozpalte olej, množství alespoň 2 cm ode dna. Tortilové trojúhelníčky smažte postupně do zlatava. Nechte důkladně okapat na papírovém ubrousku.
=== Zdravější verze přípravy ===
Postupujte úplně stejně viz výše, zastavte se před pečením na pánvi. Místo toho si rozpalte troubu na 175 °C, troujúhelníčky rozprostřete v jedné vrstvě na pečící papír na plech, pokapejte olivovým olejem, a pečte cca 10 minut do zlatava. Čipsy hlídejte, aby jste je nespálili.
==== Dochucení ====
Kdo má rád kořeněné, může si do těsta přidat čili nebo jiné oblíbené koření.
Pro verzi pečenou v troubě, můžete rozložené čipsy okořenit po povrchu ještě před pečením. Nějakým dobrým grilovacím kořením, nebo uzenou paprikou, pepřem, sučeným česnekem, rozmarýnkou...
Na závěr si čipsy můžete posypat dobrým, na drobno nakrájeným, sýrem a na chviličku ještě strčit do trouby, aby se pěkně roztekl.
Nachos čipsy jsou vynikající k avokádové pomazánce guacamole, recept najdete [http://http://www.dieta.cz/pin/fa0bf8a63a2c1a4b5685b2f3d7cc1763/ zde]
Nebo k domácí rajčatové omáčce salse, recept najdete [http://www.dieta.cz/pin/73ddb9346bd50df3fd4ab35644e98133/ zde]](/photos/milus.zahradnikova-seznam.cz/small/7e4425260996302cdf2ebec15df4a027.jpg) 
                                                         
                                                         
                                                         
                                                        
 
                                                         
                                                        
Napište svůj komentář. Stačí se jen přihlásit nebo registrovat.