Příspěvek si uložili
Původní příspěvek
Klára Rychterová
zdroj www.queenofquinoa.me
						
album Rizotománie
uloženo z Pěkné saláty
			                                                vloženo 22.01.2013
			                                        
			           4 x uložení
          							
Co je to Quinoa?
Podívejte se na pěkný salátek s použitím Quinoa semínek a čerstvých špenátových lístků a tuňáka.
Po sklizni jsou semínka Quinoa zbavena nahořklé slupky, semínka se připravují podobným způsobem jako jsme zvyklí u rýže nebo u kuskusu. Quinou by jste měli vařit na skus "al dente" obvykle 10–15 minut, má jemnou lehce oříškovou chuť.
Semínka Quinoa mají vysokou nutriční hodnotu díky vysokému obsahu proteinu (14 %), esenciálních aminokyselin a vysokému obsahu vápníku, fosforu a železa. Také jsou výborným zdrojem přírodní vlákniny. Dietology je Quinoa doporučována pro svou výbornou stravitelnost.
recept na 2 porce
Ingredience
3 hrnky lístků baby špenátu1 hrnek výhonků hrášku (nebo jiných výhonků)
1/4 hrnku semínek Quinoa
1 malá plechovka tuňáka ve vlastní šťávě
1 lžička majonézy light
1 lžíce čerstvého nasekaného kopru
1 lžička dijonské hořčice
sůl a pepř
2 měsíčky citrónu
balzamikový ocet
Příprava
V pánvi přiveďte k varu 1/2 hrnku vody, přisypte quinou, přiklopte pokličkou, a na mírném ohni vařte 8–10 minut.Mezi tím si připravte tuňáka, slijte přebytečnou tekutinu a vložte ho do misky. Vidličkou maso rozmačkejte na drobnější kousky. Přidejte majonézu, kopr, hořčici, sůl a pepř, vše promíchejte. Přidejte uvařenou quinou.
Špenátové lístky rozdělte na 2 talíře. Posypte je výhonky. Na lístky doprostřed umístěte tuňákovou směs s quinoou. Vše pokapte šťávou z citrónu a balzamikovým octem.

 
![Zkoušela jsem dortík dělat s českými ingrediencemi a povedl se mi : )
=== Ingredience ===
2 lžíce Agar vločky Bio (připravit podle návodu) nebo si kupte bio želatinu v DM
2 hustší nízkotučné jogurty
1 lžíčka nastrouhané limetkové kůry
5 lžic čertvě vymačkané limetkové šťávy
1 nízkotučný tvaroh
1 grahamové sušenky, balení má obvykle 500 g, spotřebujte množství, aby jste z rozdrcených sušenek vytvořili krustu cca 5 mm, já jsem spotřebovala 2/3 balení
3 lžíce javorového sirupu
1 bílek, rozšlehaný vidličkou
=== Příprava ===
Rozmačkané grahamové sušenky vyložte do pečící formy a potřete je bílkem. Pečte ve vyhřáté troubě na 175 °C 5 minut. Vyndejte z trouby a nechte schladnout.
Rozpusťte si želatinu podle návodu. Přidejte do směsi limetkový džus a limetkovou kůru.
Nechte trošku schladnout a vlijte do robotu. Vmíchejte 2 bílé jogurty, tvaroh a javorový sirup. Nechte vyšlehat do hladka. Pokud je třeba, přidejte podle chuti limetkovou šťávu nebo javorový sirup.
Směs nalijte na grahamové sušenky do dortové formy a dejte do lednice chladit přes noc, nebo alespoň 2 hodiny.
Můžete dozdobit 1 lžící vyšlehané smetany. Já jsem si svůj dortík ještě dozdobila proužky z javorového sirupu.
Pokud si budete chtít udělat domácí grahamové sušenky, pěkný recept od Irenky najdete [http://www.dieta.cz/pin/0051af1f6304f6f59f449627c2753a35 zde]](/photos/katka.simacek-seznam.cz/small/3de0fc884ddaae0e6c2b18d677e5589f.jpg) 
 
 
 
 
 
                                                         
                                                         
                                                         
                                                         
                                                         
                                                        
 
                                                        
Napište svůj komentář. Stačí se jen přihlásit nebo registrovat.