Kalkula�ka hubnut�

Původní příspěvek

Šárka Štědrová

Radula

zdroj nahraný příspěvek

album ***
vloženo 04.04.2014

Pečená podzimní zelenina

Moudří lidé radí, kdo drží dietu, chce hubnout, ať se zaměří na kvalitní sezónní potraviny, které mají v sobě sílu. Třeba vás bude inspirovat recept na pečenou kořenovou zeleninu s citrónem a česnekem.

4 porce

Ingredience

1 střední květák (občas se na trhu objeví i jiné barvy, třeba oranžová, ale i klasický bílý květák je výborný)
1 menší celer
1 bulva fenyklu
1 malá dýně (oranžová)
1 hlavička česneku
1/2 citrónu - vymačkat šťávu
1 lžička olivového oleje
sladká červená paprika (vyplatí se vám jí koupit u arabů nebo v nějakém maďarském obchodě, taková paprika je vynikající, má sílu, není ničím "nastavovaná")
koření podle chuti - tymián, oregano, bazalka, šalvěj...

Při servírování:
čerstvé bazalkové lístky
čersvě namletý pepř

Příprava

Velké růžičky květáku si pokrájejte na plátky, vzniknou vám pěkné stromečky. Zbytek malých růžiček, rozdělte na menší kousky. I další zeleninu pokrájejte na sympatickou velikost "akorát do pusy" a rozprostřete na plech. Já jsem toto množství rozložila na 2 plechy.

Zeleninu pokapejte olejem, posypte paprikou a dalším kořením. Rozdělte hlavičku česneku na jednotlivé stroužky a i se slupkou je rozhoďte mezi zeleninu. Vše zakapejte šťávou z citrónu.

Troubu si rozehřejte na 190 °C a začněte péct. Po 30 minutách zeleninu opatrně otočte a dopečte dalších 30 miut. Pečte do zlatova. Sledujte okraje zeleniny, aby se vám nespálily.

Naaranžujte na talíře, okořeňte pepřem a bazalkou. Nechte každého, aby si vyloupl svůj stroužek česneku.

Kdo potřebuje ať si zeleninu osolí, ale nejdřív jí ochutnejte zda je to vůbec potřeba : )

Zeleninu můžete jíst samotnou, nebo jí použít jako luxusní přílohu k libovému masu. Nebo si jí můžete vychladlou přidat k nějakému dobrému listovému salátu.

Kraje květákových stromečků jsou příjemně křehké a křupavé - zajímavý zážitek : )

Příspěvek je z fotoalba

Mohlo by Vás zajímat