Katerina Kozubková
zdroj nahraný příspěvek
						
album Doma vyrobené
uloženo z Doma vyrobené
			                                                vloženo 04.03.2016
			                                        
 
                                                       
                                        Italská domácí ricotta
Ricotta je italský sýr podobný tvarohu, někde bývá označen pouze jako mléčný výrobek a ne jako sýr. Zhotovuje se z kravského nebo kozího mléka. Ricotta je velmi snadno stravitelná a proto je vhodná pro kojence, nebo nemocné. Má vysokou nutriční hodnotu, malý obsah tuku a obsahuej spoustu bílkovin. Používá se především k přípravě sladkých jídel, ale také jako náplň do italských těstovin ravioli.
Suroviny:
2 l mléka2 lžíce citrónové šťávy
sůl dle chuti
Postup:
Mléko nalijeme do hrnce, přidáme citrónovou šťávu a pomalu zahříváme asi na 94° C (těsně pod bod varu, NESMÍ VAŘIT). Zahřáté mléko odstavíme z ohně, přikryjeme pokličkou a vložíme do tepla (já hrnec s mlékem zavřu do trouby, ale nezapínám ji) a necháme v klidu až se mléko srazí ( to může trvat 30 minut až 2 hodiny). Cedník vyložíme čistou utěrkou a sražené mléko scedíme. Pak konce utěrky svážeme a vložíme nejlépe do lednice přes noc (ale stačí i pár hodin), aby se všechna syrovátka scedila.A MÁME HOTOVO!
 

 
 
 
 

 
 
                                                         
                                                         
                                                         
                                                         
                                                        
![Z tohoto množství těsta uděláte 2 pizzy "velikosti akorát na plech"
=== Ingredience ===
na těsto:
500 g polohrubé mouky (babiččina volba)
350 ml vlažné vody
20 g droždí (½ kostky)
5 lžic panenského olivového oleje
1 lžička soli
½ lžičky cukru
červené sugo na potření pizzy:
1 větší plehovka - loupaná rajčata v nebo domácí protlak recept najdete [http://www.dieta.cz/pin/9b9beae014d685cbc479df263c1d93fc/ zde]
1 malá cibule
2 stroužky česneku
na ozdobu:
my jsme doma našli mozzarelu a šunku
a zbytek ementálu
na vytaženou pizzu z touby jsme potom nastrouhali troušku sýra peccorino
Ideálně by tam měla přijít nakonec, po upečení, ještě čerstvá bazalka, ale tu jsme neměli :)
=== Příprava ===
Do malé misky si dejte všechnu vodu, lehce ohřátou, aby byla vlažná, rozmíchejte v ní droždí a přidejte cukr a trošku mouky, aby měl kvásek co jíst : ) Přikryjte fólií a dejte na teplé místo vzejít. Já protože obvykle bojuju s časem, a jídla, která dlouho trvají mě moc nebaví, tak dávám kvásek do trouby. Jen je třeba skontrolovat, aby trouba nebyla víc než na 40°C, aby jste kvásek "nezabili", teplota by měla být taková ta příjemná opalovací letní : )
Vzešlý kvásek prošlehejte s olejem a solí. Tuto směs vlejte za stálého míchání k mouce.
Chytří lidé říkají, že by těsto nemělo lepit. Naše tedy lepilo. Ale nechtěla jsem do něj přidávat další mouku z obavy aby těsto nebylo moc tuhé a tak jsem ho dala kynout do trouby. Nádobu s těstem přikryjte fólií.
Mezi tím si připravte červené sugo. V malém hrnci si orestujte cibuli, potom přidejte česnek, nechte ho rozvonět a zalijte protlakem, nechte 15 minut povařit, aby se zjemnila chuť česneku a zredukovala tekutina. Ideálně pak sugo rozmixujte tyčovým mixérem, aby bylo hladké. Nechte vychladnout.
Troubu si předehřejte na maximum co vaše trouba dokáže, alespoň 230°C. Opravdu rozpálená trouba je důležitá, aby pizza byla křupavá.
Když vám těsto zdvojnádobí svůj objem, můžete začít tvarovat pizzu. Já jsem si těsto rozdělila na 2 poloviny. Plech jsem si vyložila pečícím papírem. Protože těsto bylo hodně lepivé, posypala jsem ho na povrchu trouškou hladké mouky a začala pomocí dlaní a prstů tvarovat kulatou pizzu. Té lepivosti se nebojte, těsto podle tohoto receptu je opravdu chutné. Kdyby jste ubrali vodu, těsto by sice nelepilo, ale také by bylo po upečení suché jako prkýnko. Okraje pizzy ještě můžete pomocí mašlovačky potřít olivovým olejem. Okraj je potom pěkně zlatavý a přebytečná mouka na povrchu, kterou kste použili pro snadnější tvarování se krásně spojí s těstem.
Kyž se vám podaří vytvarovat přiměřeně kulatou pizzu, pomocí naběračky na ní rozprostřete polovinu vychladlého suga, a potom zdobte tím co máte po ruce. Ještě malá rada, při dalších pokusech jsme dali šunku hned na sugo a na ní sýr, je to lepší, než když je šunka na povrchu, protože se tolik nevysuší. Osvědčilo se mi pizzu nechat ještě tak 10 minut odpočinout, ona ještě nakyne a vytvoří uvnitř takové ty nepravidelné sympatické bublinky : ) A šup s tím do vyhřáté trouby.
Já jsem ještě při vložení pizzy do trouby dala spodní hřev, protože plech je studený, tak aby se pizza stačila prohřát i ze spodu. Pizzu sledujte, aby byla akorát do zlatova, když jí přepečete, bude moc tuhá.
Pečte cca 10 minut. Musíte si otestovat jak vaše trouba umí pizzu péct : )
Na závěr posypte nastrouhaným pecorinem nebo parmazánem, rozkrájejte a servírujte.
Dobrou chuť : )
PS: Ty bochánky vlevo, to jsou speciální pizzy pro skřítky od Barborky : )](/photos/Lucie/small/22c6364b14fe0ab16d2611095e3b5c42.jpg) 
                                                         
                                                         
                                                         
                                                         
                                                        ![=== Příprava ===
350 g kukuřičné mouky 
200 g hladké mouky (já používám babiččinu volbu)
1,5 ličky soli
cca 250 ml teplé vody na zadělání těsta
slunečnicový olej na smažení
=== Příprava ===
Ve větší míse si smíchejte suché ingredience. Pomalu přidávejte teplou vodu tak, aby jste vytvořili vláčné nelepivé těsto.
Přikryjte útěrkou a nechte těsto odpočívat 1 hodinu.
Těsto rozdělte na 12 dílků, z každého vyválejte placku, tak aby se vám vešla na pánev. Pro snadnější vyválení placky si můžete kuličku těsta vložit mezi potravinářskou fólií nebo pečící papír. Pokud se i přesto těsto lepí, poprašte ho troškou mouky. Pánev s nepřilnavým povrchem si rozehřejte na střední teplotu. Vytvořenou tortilu si na pánvi opečte z každé strany, stačí krátce, necelou minutu, až se začnou objevovat první zlatavé flíčky. Nechceme, aby tortila byla v této fázi křupavá.
Tortilová kola si nakrájejte na 8 trojúhelníčkových dílků. (Jako pizzu.)
V menším hrnci si rozpalte olej, množství alespoň 2 cm ode dna. Tortilové trojúhelníčky smažte postupně do zlatava. Nechte důkladně okapat na papírovém ubrousku.
=== Zdravější verze přípravy ===
Postupujte úplně stejně viz výše, zastavte se před pečením na pánvi. Místo toho si rozpalte troubu na 175 °C, troujúhelníčky rozprostřete v jedné vrstvě na pečící papír na plech, pokapejte olivovým olejem, a pečte cca 10 minut do zlatava. Čipsy hlídejte, aby jste je nespálili.
==== Dochucení ====
Kdo má rád kořeněné, může si do těsta přidat čili nebo jiné oblíbené koření.
Pro verzi pečenou v troubě, můžete rozložené čipsy okořenit po povrchu ještě před pečením. Nějakým dobrým grilovacím kořením, nebo uzenou paprikou, pepřem, sučeným česnekem, rozmarýnkou...
Na závěr si čipsy můžete posypat dobrým, na drobno nakrájeným, sýrem a na chviličku ještě strčit do trouby, aby se pěkně roztekl.
Nachos čipsy jsou vynikající k avokádové pomazánce guacamole, recept najdete [http://http://www.dieta.cz/pin/fa0bf8a63a2c1a4b5685b2f3d7cc1763/ zde]
Nebo k domácí rajčatové omáčce salse, recept najdete [http://www.dieta.cz/pin/73ddb9346bd50df3fd4ab35644e98133/ zde]](/photos/milus.zahradnikova-seznam.cz/small/7e4425260996302cdf2ebec15df4a027.jpg) 
                                                       
Napište svůj komentář. Stačí se jen přihlásit nebo registrovat.