 
                                                       
                                        Nahrazujte nezdravé zdravými potravinami
Podívejte se na seznam potravin, které když nahradíte za jiné, můžete pro své tělo udělat hodně dobrého.
Nezdravé / zdravé
sladkosti / ovocecola a podobné sladké nápoje / voda nebo čaj
plnotučné mléko / nízkotučné mléko
káva se smetanou / káva s našlehaným nízkotučným mlékem
řízek / steak s kuřecích prsíček
dorty / ovocné koktejly nebo poháry
těstoviny / celozrnné těstoviny
hermelín / cottage
rohlíky / celozrnné pečivo
sůl / méně soli - přidávat kde to je vhodné více česneku
Jezte čerstvě
Jedno z moudrých pravidel je jíst co nejvíce zdravých ingrediencí jak je jen možné. Jakákoliv alternativa, která se průmyslově zpracovaná ztrácí nutriční hodnoty a vitamíny. Nejlepší pomerančový džus je z pomeranče. Vymačkejte si ho.Dělete si co nejvíce listových salátů.
Jezte co nejvíce ovoce. Zkuste i něco nového, třeba kaki (vypadá jako oranžové velké rajče a je příjemně sladké), nebo nějaký zajímavý druh melounu, malé melouny mívají tužší dužinu než jsme zvyklí u klasického letního vodního melounu, o to více jsou ale voňavé a chutné.
A vemte na milost luštěniny : )
 
 
 
 

 
 
                                                         
                                                         
                                                         
![=== Příprava ===
350 g kukuřičné mouky 
200 g hladké mouky (já používám babiččinu volbu)
1,5 ličky soli
cca 250 ml teplé vody na zadělání těsta
slunečnicový olej na smažení
=== Příprava ===
Ve větší míse si smíchejte suché ingredience. Pomalu přidávejte teplou vodu tak, aby jste vytvořili vláčné nelepivé těsto.
Přikryjte útěrkou a nechte těsto odpočívat 1 hodinu.
Těsto rozdělte na 12 dílků, z každého vyválejte placku, tak aby se vám vešla na pánev. Pro snadnější vyválení placky si můžete kuličku těsta vložit mezi potravinářskou fólií nebo pečící papír. Pokud se i přesto těsto lepí, poprašte ho troškou mouky. Pánev s nepřilnavým povrchem si rozehřejte na střední teplotu. Vytvořenou tortilu si na pánvi opečte z každé strany, stačí krátce, necelou minutu, až se začnou objevovat první zlatavé flíčky. Nechceme, aby tortila byla v této fázi křupavá.
Tortilová kola si nakrájejte na 8 trojúhelníčkových dílků. (Jako pizzu.)
V menším hrnci si rozpalte olej, množství alespoň 2 cm ode dna. Tortilové trojúhelníčky smažte postupně do zlatava. Nechte důkladně okapat na papírovém ubrousku.
=== Zdravější verze přípravy ===
Postupujte úplně stejně viz výše, zastavte se před pečením na pánvi. Místo toho si rozpalte troubu na 175 °C, troujúhelníčky rozprostřete v jedné vrstvě na pečící papír na plech, pokapejte olivovým olejem, a pečte cca 10 minut do zlatava. Čipsy hlídejte, aby jste je nespálili.
==== Dochucení ====
Kdo má rád kořeněné, může si do těsta přidat čili nebo jiné oblíbené koření.
Pro verzi pečenou v troubě, můžete rozložené čipsy okořenit po povrchu ještě před pečením. Nějakým dobrým grilovacím kořením, nebo uzenou paprikou, pepřem, sučeným česnekem, rozmarýnkou...
Na závěr si čipsy můžete posypat dobrým, na drobno nakrájeným, sýrem a na chviličku ještě strčit do trouby, aby se pěkně roztekl.
Nachos čipsy jsou vynikající k avokádové pomazánce guacamole, recept najdete [http://http://www.dieta.cz/pin/fa0bf8a63a2c1a4b5685b2f3d7cc1763/ zde]
Nebo k domácí rajčatové omáčce salse, recept najdete [http://www.dieta.cz/pin/73ddb9346bd50df3fd4ab35644e98133/ zde]](/photos/milus.zahradnikova-seznam.cz/small/7e4425260996302cdf2ebec15df4a027.jpg) 
                                                         
                                                         
                                                        
Napište svůj komentář. Stačí se jen přihlásit nebo registrovat.