Kalkula�ka hubnut�

Nikola Písaříková

zdroj nahraný příspěvek

album ostatní
vloženo 09.01.2014

Recept na rajský protlak

Také při svém vaření hojně užíváte rajčatový protlak? Recept je jednoduchý. Nemusíte se ničeho bát : )

My se bez rajského protlaku neumíme obejít používáme ho na recepty od klasické rajské omáčky až po italské omáčky s bazalkou a oreganem na těstoviny.

Ingredience

zralá rajčata
cukr
sůl

Zavařovací hrnec. Šroubovací sklenice.

Příprava

Omytá rajčata si pokrájejte na menší kousky, aby se rychleji rozvařily. Použijte hrnec se silnějším dnem, já používám klasický 5 litrový "papiňák". Pokrájená rajčata posypte lžičkou soli, rychleji pustí vodu.

Rajčata občas promíchejte a přiveďte k varu. Vařte cca 30 minut. Rajčata pouštějí pěnu, dobrým indikátorem, že je vše dostatečně povařeno je, že pěna začne opadávat. Původní obsah se zredukuje asi o 1/4.

Tyčovým mixérem rajčata rozmixujte. Ještě jednou promíchejte, aby zmizela všechna pěna. Na ten 5 litrový obsah ve výsledku přidávám 2 lžíce cukru a 2 lžičky soli. Pomocí nálevky a naběračky začněte plnit do sklenic. Pořádně sklenice utáhněte.

Nalijte si vodu na dno zavařovacího hrnce, skontrolujte, že všechny sklenice jsou dotažené, někdy potvůrky působením teplého obsahu mají tendence povolit : ) Naskládejte do hrnce a přiveďte na teplotu 90 °C a sterilujte při této teplotě 30 minut.

A je hotovo : )

Co nepodcenit

Sklenice pro zavařování musí být dokonale čisté, radši si je před zavařováním omyjte. Nám se osvědčily šroubovací sklenice, lépe drží. Zavařujte v zavařovacím hrnci, jiné metody (mikrovlnka, trouba) u tohoto receptu nemám vyzkoušené a byla by škoda kdyby vám to kvůli experimentální metodě splesnivělo :(

Přeji hodně dobrých omáček, italských i českých : )

Příspěvek je z fotoalba

Mohlo by Vás zajímat