 
                                                       
                                        Domácí kysané zelí
Na podzim jsem byla na makrobiotické přednášce paní Dagmar Lužné. Velice mě oslovil recept na domácí kysané zelí pouze ve sklenicích kysané... Celou zimu stále zelí dokvašuji a jde na odbyt, je chutnější než to kupované. Je velkým zdrojem vitamínů. AHA, KDO CHCE RECEPT, TAK SI MUSÍ PŘÍSPĚVEK ROZKLIKNOUT A JE TAM:-)
Na 1 kg zelí potřebujete:
3 dkg - 4 dkg nejlépe mořské soli, má více minerálů , ale už jsem dávala i obyčejnou, ale každý si musí množství vyzkoušet. Mně vyhovují dkg 3.4 cibule
lžička kmínu, já dávám jenom na špičku lžičky
Zelí nakrájím na mixéru, cibuli také, prosolím a nechám chvíli stát. Vymačkávám puštěnou šťávu a cpu do litrových skleniček i s cibulí. Zavíčkuji hlavou ominia, dám do pekáčku, aby štáva netekla po zemi při fermentaci.
Za 3-5 dní je zelí hotové. Poznáte to tak, že víčko se samo zpátky zatáhne, jako když zavařujete. Paní Lužná říkala, že takto vydrží až dva roky. Nám bohužel nevydrží moc dlouho, vždy se sní. Dnes jsem koupila 15 kilo, tak budu zase nakládat.
Dobrou chuť!!! Já mám zelí nejraději zamíchané v br. kaši nebo s hrachem či čočkou.
Můžete ho zjemnit při nakládání tím, že na dno sklenice dáte kousek jablíčka... to nám také radila paní Lužná.
 
 
 

 
 
                                                         
                                                        ![=== Příprava ===
350 g kukuřičné mouky 
200 g hladké mouky (já používám babiččinu volbu)
1,5 ličky soli
cca 250 ml teplé vody na zadělání těsta
slunečnicový olej na smažení
=== Příprava ===
Ve větší míse si smíchejte suché ingredience. Pomalu přidávejte teplou vodu tak, aby jste vytvořili vláčné nelepivé těsto.
Přikryjte útěrkou a nechte těsto odpočívat 1 hodinu.
Těsto rozdělte na 12 dílků, z každého vyválejte placku, tak aby se vám vešla na pánev. Pro snadnější vyválení placky si můžete kuličku těsta vložit mezi potravinářskou fólií nebo pečící papír. Pokud se i přesto těsto lepí, poprašte ho troškou mouky. Pánev s nepřilnavým povrchem si rozehřejte na střední teplotu. Vytvořenou tortilu si na pánvi opečte z každé strany, stačí krátce, necelou minutu, až se začnou objevovat první zlatavé flíčky. Nechceme, aby tortila byla v této fázi křupavá.
Tortilová kola si nakrájejte na 8 trojúhelníčkových dílků. (Jako pizzu.)
V menším hrnci si rozpalte olej, množství alespoň 2 cm ode dna. Tortilové trojúhelníčky smažte postupně do zlatava. Nechte důkladně okapat na papírovém ubrousku.
=== Zdravější verze přípravy ===
Postupujte úplně stejně viz výše, zastavte se před pečením na pánvi. Místo toho si rozpalte troubu na 175 °C, troujúhelníčky rozprostřete v jedné vrstvě na pečící papír na plech, pokapejte olivovým olejem, a pečte cca 10 minut do zlatava. Čipsy hlídejte, aby jste je nespálili.
==== Dochucení ====
Kdo má rád kořeněné, může si do těsta přidat čili nebo jiné oblíbené koření.
Pro verzi pečenou v troubě, můžete rozložené čipsy okořenit po povrchu ještě před pečením. Nějakým dobrým grilovacím kořením, nebo uzenou paprikou, pepřem, sučeným česnekem, rozmarýnkou...
Na závěr si čipsy můžete posypat dobrým, na drobno nakrájeným, sýrem a na chviličku ještě strčit do trouby, aby se pěkně roztekl.
Nachos čipsy jsou vynikající k avokádové pomazánce guacamole, recept najdete [http://http://www.dieta.cz/pin/fa0bf8a63a2c1a4b5685b2f3d7cc1763/ zde]
Nebo k domácí rajčatové omáčce salse, recept najdete [http://www.dieta.cz/pin/73ddb9346bd50df3fd4ab35644e98133/ zde]](/photos/milus.zahradnikova-seznam.cz/small/7e4425260996302cdf2ebec15df4a027.jpg) 
                                                         
                                                         
                                                         
                                                        
 
                                                        
Napište svůj komentář. Stačí se jen přihlásit nebo registrovat.