Autora následují
Původní příspěvek
Děkujeme sponzorům
kteří umožňují, aby web dieta.cz
mohl být pro Vás bezplatný

Co je to glykemický index? GI?
Glykemický index je veličina, která udává rychlost využití glukózy tělem v souvislosti s konzumací potravin. Jak ovlivňuje glykemický index hubnutí? Jak to všechno funguje? Co máme jíst a jakých jídel se vyvarovat?
Co je to glykémie, hypoglykémie a Hyperglykémie?
Glykémie = krevní cukr
Vyjadřuje hladinu glukózy v krvi. Distribuci glukózy do buněk umožnuje hormon inzulin, který vylučuje slinivka břišní, množství vylučovaného inzulinu je závislé na druhu potravy. Nadměrné vylučování inzulínu podporuje ukládání tuků.Hypoglykémie = příliš nízká hladina cukru v krvi
Je často spojována s náhlými pocity vlčího hladu, se zvýšenou chutí na sladké, s pocity nervozity, nesoustředěnosti i s bolestmi hlavy. Hypoglykémie je s pojená s riziky jako je imfarkt nebo paralytický záchvat, který má negativní vliv na mozek.Hyperglykémie = příliš vysoká hladina glukózy v krvi
U pacientů, kteří trpí hyperglykémií dlouhodobě dochází nejčastěji k poškození očí, nervů, ledvin a cév. Krátkodobé komplikace souvisí s aktuální velmi vysokou hladinou glykémie. Krátkodobé komplikace s velmi vysokou hladinou glykémie se projevují dehydratací, pocity žízně, nevolností až zvracením, bolestmi břicha, častým močením, nejasným viděním, hlubokým rychlým dýcháním, acetonovým zápachem z úst, nízkým krevním tlakem (hypotenzí), podrážděností, únavou, spavostí.Co to je GI – glykemický index
Glykemický index zjednodušeně řečeno určuje křivku hladiny cukru v krvi, ve sledovaném čase 2 hodin, po konzumaci dané potraviny. Názorně si křivky můžete prohlédnout na grafu. Měrná jednotka vychází z hodnot glukózy, která má glykemický index 100. Pro hubnoucí je tedy podstatné sledovat nejen kalorickou hodnotu potravin, ale i jejich GI.Ve srovnávacím testu, kdy se konzumovaly potraviny stejné kalorické hodnoty, bylo zjištěno, že dochází k rychlejšímu zhubnutí při konzumaci potravin s nižším glykemickým indexem. Je to logické, po konzumaci jídla s vysokým glykemickým idexem prudce stoupne hladina cukru v krvi, slinivka břišní začne produkovat inzulín, aby vysokou hladinu cukru v krvi co nejrychleji snížila. Následně začne cukr prudce klesat, tělo vylučuje inzulín s jistou setrvačností, což způsobí klesnutí hladiny cukru pod normální hladinu a nastane hypoglykémie. A to se projeví po hodině až dvou po jídle, nutkavou chutí na výrazně sladké nebo slané jídlo. Vybíráním jídel s nízkým glykemickým indexem se tohoto nešťastného rozkolísání organismu krásně vyvarujeme.
Nízký glykemický idex = GI 55 nebo méně
Většina ovoce a zeleniny, fazole, minimálně upravované obilniny, nízkotučné mléčné produkty, oříšky...Neutrální glykemický idex = GI 56–69
brambory, kukuřice, bílá rýže, kuskus, sladké krabicové snídaňové cereálie...Vysoký glykemický index = GI 70 nebo více
Bílý chléb, rýžové pufované chlebíčky, sušenky, dorty, pečivo z bílé mouky...Vybírejte si vhodné potraviny, které vám pomohou kontrolovat hladinu cukru v krvi
Hlídat si glykemický index potravin je tedy důležité pro všechny, kteří chtějí zdravě jíst a ještě důležitější pro všechny z nás, co potřebují redukovat svou váhu.Možná pro vás může být překvapením, že odborníci srovnávají konzumaci bílé rýže s konzumací bílého cukru. Argument je jednoduchý – bílá rýže má vysoký glykemický index. Vybírejte si proto celozrnnou rýži, nebo zkuste i červenou a indiánskou rýži.
Vyměnte vysoký GI za nízký GI
Instantní ovesná kaše – Ovesné vločkyKukuřičné lupínky – Ovesné otruby
Pečené brambory – Celozrnné těstoviny nebo bulgur
Bílý chléb – Celozrnný chléb
Kukuřice – Hrášek nebo listová zelenina
Bílá rýže – Celozrnná rýže
Příspěvek je z fotoalba
Mohlo by Vás zajímat
Děkujeme sponzorům
kteří umožňují, aby web dieta.cz
mohl být pro Vás bezplatný
Napište svůj komentář. Stačí se jen přihlásit nebo registrovat.