Kalkula�ka hubnut�

Autora následují

Původní příspěvek

Marie Dostálová

Děkujeme sponzorům

kteří umožňují, aby web dieta.cz
mohl být pro Vás bezplatný

Andrej k.

zdroj nahraný příspěvek

album ovoce
uloženo z Něco dobrého
vloženo 12.06.2015

Proč jíst ostružiny?

Je to antioxidační zázrak pro náš organismus. Vím, že v zimních měsících to je dost drahá legrace, ale když jsme ochotné utratit za dortík 40 Kč, tak proč ne za čerstvé ostružiny nebo maliny? Přečtěte si více.

Ostružiny

Obsahují stejně jako většina ovoce 70–80 % vody. Mají vysoký obsah vitaminů skupiny B a minerálů jako je fosfor, draslík, železo, hořčík a vápník, a také významný podíl kyseliny listové. Nejvíce ceněné jsou však pro přírodní rostlinná barviva ze skupiny bioflavonoidů a anthokyanů, které mají mimořádné antioxidační, protizánětlivé a dokonce i protinádorové účinky.

U bobulovin obecně platí, že čím tmavší barva plodu tím vyšší obsah účinných látek. Aby jsme do sebe dostali stejné množství účinných látek, museli by jsme například malin sníst trojnásobné množství než ostružin.

Mimořádný antioxidační efekt ostružin účinně chrání chrupavky a vazy před působením škodlivých volných radikálů, také zpomaluje stárnutí tím, že chrání pokožku před škodlivými účinky slunečního záření.

Prokázán byl i výborný protizánětlivý účinek, pomůže vám s chřipkou či nachlazením.

Podobně jako listy maliníku, i listy ostružiníku v sobě ukrývají velkou léčivou sílu. Připravuje se z nich čaj, který nejenže krásně voní, ale látky obsažené v listech působí hlavně protizánětlivě. Výluh pomáhá při léčbě dásní, infekcích v krku, výluh ze sušených listů pak pomůže v boji s průjmovým onemocněním, stejně tak uklidní pozdrážděné sliznice žaludku.

Jak ostružiny jíst

Nejlepší je jíst ostružiny bez tepelné úpravy. Když jsou zralé jsou příjemně aromatické a nasládlé.

Mám je ráda také lehce rozmačkané vidličkou, prokládané ve sklenici s nízkotučným tvarohem. Dělám si vrstvu tvarohu smíchanou s ostružinami, vrstvu samotných rozmačkaných ostružin, vrstvu samotného tvarohu atd. Vytvoří to nádherně barevný pohár.

Pokud by pro vás byla nepříjemná tužší konzistence ostružin, mě se osvědčil koktejl v kombinaci s nízkotučným mlékem nebo bílým jogurtem. Když je potřeba, je možné koktejl dosladit přírodním javorovým syrupem nebo medem. Ale stačí jen třeba třetinku lžičky na skleničku, aby jste si koktejl zbytečně nepřesladili.

Příspěvek je z fotoalba

Mohlo by Vás zajímat

Děkujeme sponzorům

kteří umožňují, aby web dieta.cz
mohl být pro Vás bezplatný