Romana Lysoňková
zdroj www.acouplecooks.com
						
album Obědy a večeře
uloženo z Obědy a večeře
			                                                vloženo 26.11.2017
			                                        
Lehké palačinky se špenátovou náplní
Palačinky na slano. Vděčné téma na lehkou večeři nebo oběd. Plnit se dají čímkoliv - podle nálady a obsahu ledničky : )
Ingredience
1/4 hrnku hladké mouky1/4 hrnku celozrnné pšeničné mouky (nebo pohankové mouky)
1/4 lžičky soli
2 vajíčka
3/4 hrnku mléka
1 1/2 lžíce kvalitního slunečnicového oleje
Na náplň:
6 hrnků čerstvých pokrájených špenátových lístků
2 lžíce pokrájeného kopru
2 lžíce olivového oleje
1 stroužek česneku
¼ lžičky soli
čerstvě namletý pepř
10 dkg nastrouhaného čedaru (nebo méně tučný sýr)
10 dkg sýru feta
Smíchejte všechny ingredience na palčinky, vyšlehejte řidší těsto. Palačinky pečte na sucho na nepřilnavé pánvi.
Na jiné pánvi si rozehřejte olej a orestujte na něm česnek, krátce, aby se rozvoněl, přidejte špenát, sůl a pepř. Restujte cca 2 minuty, aby zůstal pěkně zelený a přidejte kopr. Odložte na stranu.
Palačinky plňte z 1/2 ještě teplým špenátem a posypte čedarem a fetou. Polovinu palačinky bez náplně ohněte přes náplň, potom ohněte ještě jednou, aby jste vytvořili složený troujúhelník z 1/4 kruhu palačinky.
Před servírováním můžete ještě krátce každý trojúhelník vrátit na pánev, aby se palačinka ohřála a opekla do zlatova a sýr uvnitř se roztekl a propojil s náplní.
 
 

 
 
 

 
 
 
                                                         
                                                         
                                                         
                                                         
                                                         
                                                        
![Je to výborné, syté, bezmasé jídlo. Chutná i výhradným masožrovcům : )
pro 4 osoby
=== Ingredience ===
hrnek fazolek adzuki
hrnek sojových bobů
3 středně velké cibule
5 stroužků česneku
1 lžíce olivového oleje
rajčatový protlak, plechovka nebo domácí protlsk z račat recept [http://www.dieta.cz/pin/9b9beae014d685cbc479df263c1d93fc/ zde]
2 bobkové listy
1/4 lžičky soli
a koření podle chuti, já jsem našla zbytek koření tandori, tak jsem ho tam hodila, můžete přidat kmín, papriku, kurkumu...
=== Příprava ===
Luštěniny si vsyspte do mísy, zalijte více než dvojnásobným množstvím vody a nechte přes noc nabobtnat.
Luštěniny propláchněte přesypte do papiňáku, přilijte vodu tak 3 cm nad luštěniny, přidejte čtvrt lžičky soli a 2 bobkové listy. Přiveďte k varu, vařte v tlakovém hrnci cca 1 hodinu.
Cibuli si nakrájejte na větší proužky nebo kolečka a orestujte jí na olivovém oleji, nechte zesklovatět, přisypte 3 na drobno nakrájené stroužky česneku a nechte rozvonět. Přisypte propláchnuté fazole s boby a přilijte protlak. Promíchejte, okořeňte oblíbeným kořením, přiveďte k varu a vařte na mírném ohni cca 30 minut. Na závěr přidejte zbylé 2 stroužky česneku a podle potřeby dosolte, případně opepřete.
Podávejte nejlépe s celozrnným arabským chlebem.](/photos/Lucie/small/a669ff2bd3e47fbbb0ebeb85ff228680.jpg) 
                                                        ![=== Přínos pro dietu ===
Luštěniny obecně obsahují hodně vlákniny a málo tuků. Velmi hodnotná je jejich vysoká sytící schopnost. Vegetariáni používají luštěniny jako náhražku masa, protože mají vysoký obsah bílkovin.
Mě je sympatické, že luštěniny nabízejí mnoho tvarů, barev, velikostí, prostě nabízejí inspiraci pro pestrou stravu.
Podívejte se na pěkné recepty pro inspiraci:
Sojové boby a fazole adzuki [http://dieta.cz/pin/a669ff2bd3e47fbbb0ebeb85ff228680/ recept zde]
Fazolová pomazánka [http://dieta.cz/pin/02cf5c3a81d26a35455ea6e00f83d387/ recept zde]
Fazolková polévka [http://dieta.cz/pin/f2ced360c462b589b1f5c1d3bcae5ed8/ recept zde]
Fazole se spoustou zeleniny [http://dieta.cz/pin/2a16d692c4771e40be1847be77543049/ recept zde]
Čočka s mrkví, fazolemi a sladkými bramborami [http://dieta.cz/pin/f05513c59d719260d356777ce3fe0c4d/ recept zde]
Korejský salát s klíčky mungo [http://dieta.cz/pin/31e445692d286754a7e10caf06cfdb7f/ recept zde]
Quinoa s fazolemi a pomerančovým dresinkem [http://dieta.cz/pin/60a689b34fb2481275d2ade42665fff3/ recept zde]](/photos/Lucie/small/9b2952e4086b077c205f4b7dcc5bf87d.jpg) 
                                                         
                                                        ![Z tohoto množství těsta uděláte 2 pizzy "velikosti akorát na plech"
=== Ingredience ===
na těsto:
500 g polohrubé mouky (babiččina volba)
350 ml vlažné vody
20 g droždí (½ kostky)
5 lžic panenského olivového oleje
1 lžička soli
½ lžičky cukru
červené sugo na potření pizzy:
1 větší plechovka - loupaná rajčata nebo domácí protlak recept najdete [http://www.dieta.cz/pin/9b9beae014d685cbc479df263c1d93fc/ zde]
1 malá cibule
2 stroužky česneku
kdo má rád, může do suga ještě přidat sušené oregáno
na ozdobu:
my jsme doma našli mozzarelu a šunku
a zbytek ementálu
na vytaženou pizzu z touby jsme potom nastrouhali troušku sýra peccorino
Ideálně by tam měla přijít nakonec, po upečení, ještě čerstvá bazalka, ale tu jsme neměli :)
=== Příprava ===
Do malé misky si dejte všechnu vodu, lehce ohřátou, aby byla vlažná, rozmíchejte v ní droždí a přidejte cukr a trošku mouky, aby měl kvásek co jíst : ) Přikryjte fólií a dejte na teplé místo vzejít. Já protože obvykle bojuju s časem, a jídla, která dlouho trvají mě moc nebaví, tak dávám kvásek do trouby. Jen je třeba skontrolovat, aby trouba nebyla víc než na 40°C, aby jste kvásek "nezabili", teplota by měla být taková ta příjemná opalovací letní : )
Vzešlý kvásek prošlehejte s olejem a solí. Tuto směs vlejte za stálého míchání k mouce.
Chytří lidé říkají, že by těsto nemělo lepit. Naše tedy lepilo. Ale nechtěla jsem do něj přidávat další mouku z obavy aby těsto nebylo moc tuhé a tak jsem ho dala kynout do trouby. Nádobu s těstem přikryjte fólií.
Mezi tím si připravte červené sugo. V malém hrnci si orestujte cibuli, potom přidejte česnek, nechte ho rozvonět a zalijte protlakem, nechte 15 minut povařit, aby se zjemnila chuť česneku a zredukovala tekutina. Ideálně pak sugo rozmixujte tyčovým mixérem, aby bylo hladké. Nechte vychladnout.
Troubu si předehřejte na maximum co vaše trouba dokáže, alespoň 230°C. Opravdu rozpálená trouba je důležitá, aby pizza byla křupavá.
Když vám těsto zdvojnádobí svůj objem, můžete začít tvarovat pizzu. Já jsem si těsto rozdělila na 2 poloviny. Plech jsem si vyložila pečícím papírem. Protože těsto bylo hodně lepivé, posypala jsem ho na povrchu troškou hladké mouky a začala pomocí dlaní a prstů tvarovat kulatou pizzu. Té lepivosti se nebojte, těsto podle tohoto receptu je opravdu chutné. Kdyby jste ubrali vodu, těsto by sice nelepilo, ale také by bylo po upečení suché jako prkýnko. Okraje pizzy ještě můžete pomocí mašlovačky potřít olivovým olejem. Okraj je potom pěkně zlatavý a přebytečná mouka na povrchu, kterou kste použili pro snadnější tvarování se krásně spojí s těstem.
Kyž se vám podaří vytvarovat přiměřeně kulatou pizzu, pomocí naběračky na ní rozprostřete polovinu vychladlého suga, a potom zdobte tím co máte po ruce. Ještě malá rada, při dalších pokusech jsme dali šunku hned na sugo a na ní sýr, je to lepší, než když je šunka na povrchu, protože se tolik nevysuší. Osvědčilo se mi pizzu nechat ještě tak 10 minut odpočinout, ona ještě nakyne a vytvoří uvnitř takové ty nepravidelné sympatické bublinky : ) A šup s tím do vyhřáté trouby.
Pizzu sledujte, aby byla akorát do zlatova, když jí přepečete, bude moc tuhá.
Pečte cca 10 minut. Signálem je, že sýr na povrchu bublinkuje. Musíte si otestovat jak vaše trouba umí pizzu péct : )
Na závěr posypte nastrouhaným pecorinem nebo parmazánem, rozkrájejte a servírujte.
Dobrou chuť : )
PS: Ty bochánky vlevo, to jsou speciální pizzy pro skřítky od Barborky : )](/photos/Lucie/small/22c6364b14fe0ab16d2611095e3b5c42.jpg) 
                                                         
                                                         
                                                       
Napište svůj komentář. Stačí se jen přihlásit nebo registrovat.