 
                                                       
                                        Jak vyrobit domácí jogurt?
Domácí jogurt chutná výborně a je velmi osvěžující. Je výborným zdrojem vápníku. Na výrobu potřebujete jen 2 ingredience!
Ingredience
1 litr polotučného čerstvého mléka (nepoužívejte trvanlivé mléko)3 lžíce bílého domácího jogurtu (nebo si kupte sušenou jogurtovou kulturu, použijte množství dle návodu)
Příprava
Vyberte si hrnec s tlustým dnem, aby jste mléko nepřipálili. Přiveďte mléko k varu, vařte ho 15 minut, trošku se zredukuje. Potom ho nechte schladit na maximálně 45°C, při vyšší teplotě by jste mohli zničit živé jogurtové kultury.Přelijte si mléko do nádoby, ve které necháte jogurt zrát. Do mléka přidejte 3 lžíce domácího jogurtu z předchozí várky, nebo přidejte sušenou jogurtovou kulturu, množství podle návodu. Vše důkladně promíchejte.
Zavřete teplou nádobu a zabalte jí do deky a nechte ji zrát cca 4 hodiny. S nádobou při procesu zrání nehýbejte.
Po 4 hodinách dejte jogurt vychladit do lednice, alespoň 1 hodinu před použitím.
Tipy
Pokud preferujete krémovější variantu jogurtu, vařte mléko o 5 minut déle, aby jste ho ještě více zredukovali.Pokud nepotřebujete hubnout, hustější konzistence můžete dosáhnout i použitím tučnějšího mléka nebo přidáním smetany. To je přírodní cesta, bez použití chemických látek.
A nezapomeňte si odebrat ze svého domácího jogurtu 2 lžíce jako startér pro novou dávku jogurtu.
 
 

 

 
 
                                                         
                                                         
                                                         
                                                         
                                                         
                                                        
 
                                                         
                                                         
                                                         
                                                         
                                                        ![=== Ingredience ===
2 měkké, zralé banány
1 hrnek ovesných vloček
jinak fantazii se meze nekladou
přidejte čokoládu - kupte si nějakou kvalitní třeba ve formě "pecek", inspirace  [http://www.monacoint.com/eshop/catalog/800?page=2&tipo=prezzo&produttore=all&ordine_x=10&ordine_y=12&ordine=asc zde]
můžete přidat i trošku mleté skořice, sušenky budou voňavější
=== Příprava ===
Troubu si předehřejte na 180 °C.
Banány si nakrájejte na menší kolečka, přidejte ovesné vločky. Pomocí vidličky banán rozmačkejte  a spojte s vločkami tak, aby se vytvořila kompaktní hmota.
Kdo tvoří - přidá navíc čokoládové pecky a skořici, případně hrozinky, brusinky...
Pomocí lžíce vytvořte na pečícím papíru sušenky, velikost je zcela na vás, tloušťka sušenky cca 5 mm.
Dejte do trouby a pečte cca 15 minut do zlatova.
Důležitý krok, který nevynechejte. Sušenky po upečení nechte vychladnout na mřížce, jinak vám zvlhnou. Mě víc chutnají křehké a křupavé : )](/photos/petr.najma-seznam.cz/small/b51e51083eb0ab6eb0e9e7da1cc54f87.jpg) 
                                                       
Napište svůj komentář. Stačí se jen přihlásit nebo registrovat.