Romana Lysoňková
zdroj recipes.prevention.com
						
album Obědy a večeře
uloženo z Obědy a večeře
			                                                vloženo 26.11.2017
			                                        
Bramborová fritata se zeleninou
Co je to fritata? Fritata je cokoliv zapečené s vajíčky co najdete v ledničce : ) V našem případě je to ovšem zdravá nízkokalorická verze.
6 porcí
Ingredience
1 1/2 lžíce olivového oleje2 velké sladké cibule, nakrájená na větší kousky
1 lžička soli
1/4 lžička pepře
2 lžičky balzamikového octa
1 1/4 hrnku uvařených brambor, nakrájených na kostky
3/4 hrnku uvařené zeleniny jako je kapusta (nakrájené na drobnější kousky)
2 plátky libovější slaniny
8 vajíček
Příprava
Předehřejte troubu na 175°C. V kulatém pekáčku vhodném do trouby si rozehřejte olej, přidejte cibuli a slaninu nakrájenou nadrobné kousky a polovinu množství soli a pepře. Cibulku opečte do světlé zlatavé barvy, cca 10 minut. Pokapte octem a restujte další minutu.Přidejte uvařené brambory nakrájené na kostičky a nakrájenou uvařenou kapustu. Přidejte zbytek soli a pepře a vajíčka, promíchejte. Vařte cca 3 minuty až začne směs tuhnout.
Přesuňte pekáč do trouby a pečte 15 minut. Potom koláč vyndejte a nechte ho před tím než ho přendáte na talíř nebo prkýnko dalších 5 odpočívat. Potom ho naporcujte na 6 porcí.
Místo klasické kapusty, můžete pro změnu použít křehčí růžičkovou kapustu, nebo špenát.
 
 

 
 
 

 
 
 
                                                         
                                                         
                                                         
                                                         
                                                         
                                                        
![=== Ingredience ===
500 g celozrnné hladké mouky
150 g bílé hladké mouky
60 g třtinového cukru
½ lžičky soli
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička skořice
120 g studeného másla, nakrájet na malé kousky
2 lžíce medu
1 lžíce melasy (koupíte ve zdravé výživě, je to tmavě hnědý, velmi hustý sirup, který vzniká při výrobě třtinového cukru - má léčebné účinky na náš cévní systém)
130 ml vody, případně více, pokud by těsto bylo suché
=== Příprava ===
Nejdříve si smíchejte v robotu všechny suché ingredience, potom přidejte na drobné kousky pokrájené máslo, nechte promíchat a směs "zdrobečkovatět".
Vedle si v misce promíchejte med, melasu a vodu. Přidejte do robotu a míchejte dokud nevznikne spojité těsto. Pokud je těsto přiliš suché a nedrží pohromadě, přidejte opatrně, po malém množství, vodu.
Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte alespoň na 1 hodinu odpočinout do lednice.
Předehřejte si troubu na 175 °C. Těsto si vyválejte do plátu tlustého cca 3 mm a vykrajujte libovolné tvary sušenek. Přeneste je na pečící papír a pečte do zlatova cca 15 minut.
Nechte vychladnout na mřížce, skladujte potom v krabičce s víčkem. Nebo si sušenky dejte na mrazák, zabalte si je po menších množstvích do pečícího papíru a do sáčku.
Sušenky jsou výborné i jako základ pro cheescake - zdravý tvarohový dort.
Pěkný recept na cheescake od Katky najdete [http://www.dieta.cz/pin/3de0fc884ddaae0e6c2b18d677e5589f/ zde]](/photos/irena.krejcikova-email.cz/small/0051af1f6304f6f59f449627c2753a35.jpg) 
                                                         
                                                         
                                                         
                                                         
                                                         
                                                       
Napište svůj komentář. Stačí se jen přihlásit nebo registrovat.