Kalkula�ka hubnut�

Autora si uložili

Původní příspěvek

Olga Hrdinová

Kateřina Gregrová

zdroj nahraný příspěvek

vloženo 11.02.2015

Bezlepkový chléb

Chléb pro ty, kdo nemůžou pšenici.

Ingredience

400g bezlepkové směsi Jizerka
100g kukuřičné hladké mouky (nebo pohankové)
asi 1/2 lžíce Psyllium (přírodní rozpustná vláknina)
trochu Xanthanové gumy (2 špetky)
1 lžíce olivového oleje
1 lžička jablečného octa
1 lžička cukru
2 lžičky soli
kmín (slunečnicová, sezamová semínka)
1/2 kosky droždí
cca 400 ml vody (2 hrnky)

Příprava

V hrnečku nechám zmlazit kvásek s vodou, trochou mouky, cukrem. Všechny přísady s kváskem míchám v hnětači a postupně přidávám vodu. Nebojím se řidšího těsta. Těsto nechám chvíli odpočinout. Formu na chlebíček lehce vymažu olejem, do ní dám těsto a nechám kynout asi hodinu.

Troubu předehřeji na 220 °C, do ní vložím chléb potřený vodou a po 10 min. stáhnu troubu na 200 °C. Zároveň do trouby dám plecháček s vodou. Uprostřed pečení opět potřu povrch vodou a hrneček vyndám.
Celková doba pečení je asi 70 min. Po vyndání potřu opět povrch vodou. Nezapomenu brzy vyklopit. Má trouba peče mírněji než jiné, tak je třeba vyzkoušet.

Tento recept jsem našla na internetu v dost jiné podobě, postupně jsme se dopracovala k této variantě. Peču si světlejší chléb s kukuřičnou moukou nebo tmavší s pohankovu nebo oba najednou. Xanthanová guma a Psyllium pomáhá, aby se chléb nedrolil a kynul za všech okolností. Protože nevydrží jako kupovaný, dávám si ho do mrazáku a vyndavám jen menší množství. Jsem s ním spokojenější, je lepší než některé hotové směsi na bezlepkový chléb.

Nejlepší je chléb čerstvý, to skoro zapomínám, že musím držet bezlepkovou dietu.

Příspěvek je z fotoalba

Mohlo by Vás zajímat